Sălajul – sub cod galben de caniculă

Canicula s-a abătut încă o dată asupra României, iar Sălajul se află, până duminică, sub un cod galben emis de meteorologi. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 38 de grade în toate zonele de câmpie, deal şi podiş, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi local pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. De asemenea, Bucureştiul şi 21 de judeţe din sud şi vest se vor afla, tot până în 26 august, sub cod portocaliu de caniculă, temperaturile maxime urmând să se situeze frecvent între 38 şi 41 de grade, iar izolat, în Lunca Dunării, se vor înregistra şi 42 de grade. Abia de săptămâna viitoare, vipia se va mai domoli, iar temperatura aerului va marca o scădere de două-trei grade Celsius.

Hidratarea este obligatorie

Pentru evitarea stărilor de rău cauzate de temperaturile ridicate, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor, să se hidrateze corespunzător şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18. „Este recomandat să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 – 20 de minute. Nu trebuie consumat alcool – inclusiv bere sau vin – din cauză că acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii şi trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) întrucât acestea sunt diuretice”, au declarat reprezentanţii MS.
Recomandările sus menţionate sunt cu atât mai importante cu cât zeci de sălăjeni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău sau au soicitat ambulanţa, în această vară, după ce au avut stări de rău ori au leşinat, din cauza temperaturilor mult prea ridicate.
Un alt lucru căruia trebuie să îi fie acordată atenţie este alimentaţia. Meniul zilnic trebuie să se bazeze pe fructe şi legume proaspete, cu un conţinut ridicat de apă, pepenele, merele, roşiile şi castraveţii spălaţi foarte bine fiind uşor de găsit în pieţe, în această perioadă. Evitaţi, în schimb, afumăturile, pastele făinoase, salamurile şi alte produse de carne prelucrată. Astfel de produse pot provoca, în această perioadă, colite şi fermentaţii intestinale. Meniul poate să conţină însă legume fierte în abur, stropite cu puţin unt sau ulei, brânzeturi, peşte la grătar. „O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă”, se arată într-un comunicat de presă remis de MS.

Fără ventilatoare la peste 32 grade Celsius

Specialiştii recomandă pentru zilele calde de vară purtarea pălăriilor de soare şi a unei îmbrăcăminţi ample, lejere, din fibre naturale (pânză, in, bumbac n.r.), de culori deschise, iar pe parcursul zilei sunt binevenite duşurile călduţe, fără a vă şterge de apă. Aparatele de aer condiţionat trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală, iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 de grade Celsius. Dacă nu există aer condiţionat în locuinţă/la locul de muncă, trebuie petrecute două, trei ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat, gen cinematografe, spaţii publice sau magazine.
De asemenea, creşterea temperaturii din locuinţe poate fi limitată prin închiderea ferestrelor pe timpul zilei, tragrea draperiilor şi a jaluzelelor şi deschiderea geamurilor seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer în perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Bolnavii cronici şi copiii – cei mai sensibili

Pentru copiii mici şi pentru sugari, este recomandată realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, hidratarea corespunzătoare şi păstrarea sistemului de alimentaţie nemodificat prin introducerea de alimente noi. Părinţii trebuie să acorde atenţie îmbrăcăminţii celui mic, care trebuie obligatoriu să poarte pe cap o căciuliţă atunci când este scos din casă în orele caniculare din zi.
Pentru persoanele vârstnice şi cu afecţiuni cronice trebuie creat un un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului şi este strict interzis consumul de alcool şi cafea în timpul caniculei. Totodată, trebuie menţinută cu rigurozitate igiena personală, prin efectuarea a câte trei, patru duşuri călduţe pe zi.  
Tratamentul medicamentos trebuie continuat conform indicaţiilor  medicului, dar este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Leave a Comment